diumenge, 11 de desembre del 2011

Article publicat a Manresainfo (9/12/2011)

Clica aquí per veure'l a la web de Manresainfo
Joves, tenim un problema

L'altre dia, tot escoltant un historiador català de renom que parlava sobre la història en els darrers 70 anys, vaig adonar-me'n que els joves no tenim lloc en aquesta societat. És una frase molt impactant, però és certa i intentaré explicar-me amb facilitat per fer-vos arribar aquesta reflexió.
En primer lloc, els i les joves d'aquesta societat ens aixequem cada dia pensant que som la generació més ben preparada que ha tingut la història. Hem sigut afortunats de viure en uns temps en que els estudis eren el pilar més important del creixement com a persones i, per tant, hem tingut facilitats per poder estudiar i per formar-nos en aquest món. Però, després d'aixecar-nos i veure que som els més ben preparats, ens preguntem perquè hi ha un quaranta per cent dels joves que no poden treballar. Aquí ve el problema. Aquesta societat ja té els professionals que necessita i en té en escreix. I aquests que ara estan dins del mercat laboral no es renovaran en molts anys ja que són la generació més propera a la nostra.
Així doncs, què fem els joves que ens estem formant per arribar a ser, algun dia, metges, professors, funcionaris, advocats... si no ens necessitaran fins una nova generació? La resposta exacte, òbviament, no la tinc jo i és difícil que algú s'aturi a pensar-la en un moment crític com l'actual.
Els i les joves d'aquesta societat hem de començar a plantejar-nos la situació i crear-nos nous reptes per aconseguir el nostre objectiu, viure en un món millor i més adaptat a les nostres necessitats. Sabem que la industrialització tradicional passa per un mal moment i hem d'aprofitar- ho per renovar el teixit productiu. Una de les renovacions possibles és mitjançant la recerca i el desenvolupament, sumant-hi la innovació. Amb aquestes tres eines, els joves del present i els fabricants de futur hem d'agafar el compromís per fer del nou sistema productiu, un sistema més competitiu, amb més coneixement i amb noves maneres de sorprendre a la resta de potències com, per exemple, el disseny. Si la industrialització no és el nostre fort, també podem apostar per les millores en la dependència i els serveis socials, per una aposta en el camp de la medicina i
les seves branques o per noves fonts d'energia més sostenibles. Tots aquests són camins que els joves podem recórrer, però, no serà sense implicació i la participació en la societat, que no obtindrem aquest canvi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada